Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Vitamine D

Vitamine D en waarom is het nodig voor onze gezondheid

Kan vitamine D supplement zorgen voor overgewicht?

We hebben vitamine D nodig om calcium op te nemen in het lichaam. Het gaat er ook voor zorgen dat onze beenderen gezond blijven. Ze speelt daarnaast ook een belangrijke rol in andere delen van het lichaam. Zo zal ze bijdragen aan de gezonde werking van het immuunsysteem, zal ze helpen bij de cardiovasculaire gezondheid en zal ze ontstekingen verminderen. Vitamine D zal niet meteen zorgen voor gewichtstoename omdat mensen met overgewicht over het algemeen ook een tekort hebben aan deze voedingsstof, ze hebben zeer weinig te maken met hoge waarden.

vitamine d overgewicht

Overgewicht wordt steeds meer in verband gebracht met een vitamine D tekort. Mensen met een hoger BMI hebben ook een hoger vetpercentage. Zij zullen ook lagere waarden vitamine D in hun bloed hebben. Volgens een onderzoek wordt een tekort ook in verband gebracht met diabetes en overgewicht. Jonge volwassenen met lage waarden vitamine D hebben een verhoogde kans om overgewicht op te stapelen.

Voldoende vitamine D zal helpen om overgewicht aan te pakken, omdat vitamine D tekort bij kinderen vaker resulteert in een hoger BMI.

De hoeveelheid kan variëren tussen gewichtstoename beperken en gewichtstoename in gang zetten. Wanneer we voldoende van de stof innemen zal het metabolisme ook sneller werken, vooral dan het vet metabolisme. Dit kan voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de eigenschappen van de stof om gewichtstoename te verhingeren.

Supplementen en het gewicht

Een bepaalde studie heeft aangetoond dat ze er kan voor zorgen dat we gewichtstoename krijgen. Dat werd gedaan bij Aziatische vrouwen in Engeland. Zij namen een vitamine D supplement tijdens de zwangerschap. Ze zagen een verhoogde toename aan gewicht en zagen dat de kinderen ook een hoger lichaamsgewicht hadden bij de geboorte. Kinderen die werden vergeleken met andere vrouwen die niet het supplement gebruikten hadden duidelijk een lager lichaamsgewicht.

Deze resultaten zijn dus enkel en alleen voor vrouwen tijdens de zwangerschap en zijn niet geldig bij alle mensen van de bevolking.

Ze kan dus meer helpen om het gewicht onder controle te houden. Toch zijn ze niet meteen geschikt om te gebruiken bij het afvallen. Hoewel lage waarden vitamine D worden in verband gebracht met overgewicht, het nemen van supplementen zal niet meteen helpen om gewicht te verliezen. Men heeft daarvoor reeds verschillende onderzoeken uitgevoerd en zag daardoor niet meteen een effect op het BMI van deze mensen met overgewicht.

 

Referenties:

http://www.amstelveendietist.nl/2011/12/vitamine-d-tekort-invloed-op-ontstaan-diabetes/

http://sunbeds.nu/vitamine-d-tekort-verhoogt-risico-op-diabetes/

https://www.vumc.nl/onderzoek/promoties/oktober-2015/9483802/

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post