Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Vitamine D

Vitamine D en waarom is het nodig voor onze gezondheid

Wat belemmert de opname van vitamine D?

vitamine d opname

Problemen met de opname van vitamine D

Vitamine D is een belangrijke voedingsstof die ons lichaam gebruikt om een groot aantal functies te verrichten. Vooral het behoud van een normale werking van het zenuwstelsel en een normale werking van het immuunsysteem zijn hierbij belangrijk. Ook voor de vorming van nieuwe beenderen. We kunnen een gebrek aan deze stof krijgen wanneer de opname niet optimaal is in de dunne darm. Bepaalde redenen die hiervoor kunnen gezien worden zijn de moeilijkheid om vet op te nemen. Maar ook de moeilijkheid om vet af te breken door onze lever.

Vitamine D behoort tot een soort voedingsstoffen die oplosbaar zijn in vet. Zoals de naam reeds doet vermoeden, hebben we vet nodig om deze stoffen op te nemen in het lichaam. De meeste voedingsmiddelen met vitamine D zullen reeds vet bevatten. Voorbeelden hiervan zijn eieren, kaas, melk, zalm.

Omdat we de stof niet kunnen opnemen in het lichaam zonder dat er vet aanwezig is, daardoor kunnen mensen die problemen hebben bij de opname van vet ook te maken krijgen met een gebrek aan deze vitamines. Deze aandoeningen die de opname van vet verstoren zijn dan meestal problemen met de lever. Hoewel mensen met de ziekte van crohn of prikkelbare darmsyndroom ook vaak problemen hierbij ondervinden.

Ziekte van Crohn

De ziekte van crohn zal bij mensen die daaraan leiden ervoor zorgen dat we minder goed vitamine D kunnen opnemen. Wanneer we dit gaan vergelijken met mensen die de aandoening niet hebben, dan zien we dat mensen met crohn slechts 30% van de hoeveelheid vitamine D kunnen opnemen. Niet alle mensen die leiden aan de ziekte van crohn hebben dit probleem. Althans niet in dezelfde mate. Sommige mensen zullen dus meer, andere zullen minder kunnen opnemen uit de voeding.

Maagverkleining en overgewicht

Wanneer we last hebben van overgewicht of wanneer we een operatie hebben ondergaan om de maag te verkleinen, dan zal de voeding sneller in de darmen terechtkomen. Dat kan de kansen om een optimale opname te krijgen doen dalen.

Dit kan leiden tot een vitamine D tekort.

Daarnaast kunnen mensen met veel overgewicht de neiging hebben om veel vitamine D vast te houden in hun vet cellen. Dat is niet meteen een probleem met de opname van vet. Toch kan het ervoor zorgen dat de beschikbaarheid wordt uitgesteld in bepaalde delen van het lichaam. Overgewicht aanpakken zou een goede manier zijn om de beschikbaarheid op deze manier te verbeteren.

Referentie:

http://moedergaia.com/vitamine-d/vitamine-d-beter-opnemen/

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post