Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Vitamine D

Vitamine D en waarom is het nodig voor onze gezondheid

Zorgt vitamine D voor een verminderde opname aan Vitamine B en C?

olie vitamine d

Kan vitamine D de opname van vitamine B en C verstoren?

Vitamine D wordt gezien als een essentiële stof. We kunnen ze echter alleen maar opnemen wanneer er voldoende vet aanwezig is, omdat de stof zich gaat hechten aan vetten. We vinden ze terug in visproducten en in eieren. Er zijn ook verschillende middelen die zijn verrijkt met de stof.

Door deze voedingsmiddelen te eten kunnen we ervoor zorgen dat we de dagelijkse hoeveelheid halen. Ze helpt onder andere om de opname van calcium, fosfor en magnesium te regelen in het bloed. Ze zal ook een invloed hebben op de gezondheid van de beenderen en zal het risico op een hoge bloeddruk doen dalen. Sommige onderzoeken tonen zelfs gunstige resultaten bij bepaalde soorten kanker. Vitamine D heeft dus een grote invloed bij de opname van calcium en andere mineralen. Maar heeft geen enkele invloed op de opname van andere vitamines.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een essentiële vitamine. Dat betekent dat het lichaam de stof zelf niet kan aanmaken. Echter vinden we ze terug in talrijke fruitsoorten en in groenten. Ze zullen beschadigde weefsels helpen herstellen. Ze zullen het immuunsysteem herstellen en daarmee ook bijdragen aan gezonde botten en tanden. Er zijn echter bepaalde zaken die de opname van deze stof kunnen verhinderen. Dat houdt in roken, medicijnen en aspirines. Dat kan ervoor zorgen dat we de stof moeilijker kunnen opnemen

Vitamines B

De acht complexe vitamines zijn foliumzuur, niacine, thiamine, riboflavine, pyridoxine, biotine, kobalamine en pantotheenzuur. Deze vitamines zijn oplosbaar in water wanneer het lichaam voeding omzet in energie. Ze zijn essentieel v oor de groei en de ontwikkeling. Door volkoren graanproducten te eten, in combinatie met genoeg groenten en fruit kunnen we er makkelijk voor zorgen dat we al deze stoffen kunnen innemen. We zullen ook moeten dierlijke producten eten om de B12 vitamines in te nemen.

Vitamine B12 en Vitamine C

Vitamine D heeft niet meteen invloed op de opname van de vitamines B. Toch kan vitamine C ervoor zorgen dat we minder B12 kunnen opnemen. Dit kunnen we achter makkelijk vermijden door B12 en C in verschillende maaltijden te gaan gebruiken. Op die manier zal de opname gegarandeerd worden.

Waarop moeten we nog letten

Het is niet meteen aangeraden om van bepaalde vitamines of mineralen hoge dosissen te gebruiken. Deze hoge dosissen kunnen ervoor zorgen dat we een overdosis of vergiftiging oplopen. Ze kunnen een rol spelen in de opname van bepaalde medicijnen of van andere vitamines en mineralen. Multivitamines leveren een gebalanceerde manier om te zorgen voor een voldoende hoeveelheid mineralen en vitamines. Ze maken de kans een stuk kleiner dat we bepaalde tekorten kunnen krijgen.

 

Referenties:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_D

http://www.consumed.nl/ziekten/vitamine_d_tekort

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post