Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Vitamine D

Vitamine D en waarom is het nodig voor onze gezondheid

Voeding met veel vitamine D

Welke voeding bevat veel vitamine D?

Vitamine D is een voedingsstof die vooral de gezondheid van onze beenderen zal gaan beïinvloeden. Zonder bepaalde hoeveelheden van 600 tot 800 IU per dag hebben we een verhoogd risico op fracturen aan de botten. Maar ook op osteoporose en veel andere problemen zoals verzwakte spieren. Dat is grotendeels doordat vitamine D er helpt voor te zorgen dat we voldoende calcium in het lichaam aanwezig hebben. Een schatting van 1 miljard mensen heeft te maken met een gebrek aan deze stof. Terwijl de huid deze stof kan aanmaken van het zonlicht, toch spenderen de meeste mensen te weinig tijd in de zon om een voldoende hoeveelheid aan te maken. Gelukkig zijn er ook sommige voedingsmiddelen waarin we de stof kunnen terugvinden. Op die manier kunnen we profiteren van een algemeen betere gezondheid.

vis vitamine d

Vis

Hoewel we meteen denken aan omega 3 wanneer het om vis gaat. Toch is bijna elke vis een uitstekende bron van vitamine D. Zalm bijvoorbeeld levert zo'n 450 IU per 100 gram. Dat is meer dan de helft van de dagelijkse aanbevolen dosis. Ze zijn daarnaast ook rijk aan bepaalde mineralen zoals calcium.

Vette vis is ook zeer geschikt om de verhouding tussen omega 3 en 6 gunstiger maken. De meeste mensen hebben veel teveel omega 6 in het lichaam. Vis zal daarbij goed helpen doordat die meer omega 3 dan 6 bevat.

Tonijn is een ander goed voorbeeld van gezonde vitamine D voeding. Hoewel ze wel een stuk minder van de stof zal leveren dan zal bijvoorbeeld. Toch zijn deze vissoorten ook rijk aan calcium en dezelfde belangrijke hoeveelheid omega 3 die hoger is dan omega 6.

Forel behoort tot het mediterraans dieet, gekend voor zijn gezonde effecten op het hart, cholesterol en een algemeen verbeterde gezondheid. 100 gram forel zal ons de volledige aanbevolen dosis aan vitamine D leveren. Met zijn 645 IU hebben we voldoende vitamine D voor de ganse dag. De waarde kan echter variëren van soort tot soort.

Eieren

Eieren worden vaak vermeden doordat ze cholesterol bevatten. Toch bevatten eieren bijna alle aminozuren die het lichaam nodig heeft, met daarnaast een relatief gezonde hoeveelheid vitamine D. Eén ei bevat in totaal zo'n 50 IU vitamine D.

Het eten van 1 eitje per dag wordt niet meteen in verband gebracht met problemen in verband met het cholesterol. Een goeie manier om ze klaar te maken is door andere voedingsmiddelen met vitamine D toe te voegen zoals paddenstoelen.

Melk

Melk is vooral bekend om zijn gezonde hoeveelheden calcium. Toch bevat de meeste melk ook vit D. Alle soorten melk, volle, halfvolle of magere bevatten tussen de 100 en 125 IU per glas van 250 ml.

 

Referenties:

http://nutritiondata.self.com/foods-000102000000000000000.html

http://www.health.com/health/gallery/0,,20504538,00.html

https://draxe.com/top-10-vitamin-d-rich-foods/

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post